Sağlık

KALP KRİZİ SONUCU OLUŞAN DÜZ ÇİZGİ DURUMUNDA ELEKTRO ŞOK UYGULANIR MI?

KALP KRİZİ SONUCU OLUŞAN DÜZ ÇİZGİ DURUMUNDA ELEKTRO ŞOK UYGULANIR MI?

 

Kalp krizi kalbin elektriksel aktivitesindeki bloklanma yada uyaran düzensizliği nedeniyle oluşur. Bu bloklanma düzensizliklerin giderilmesi aşamasında elektro şok (defibrilatör) cihazı ile 400 Joule’e kadar elektriksel akım verilir.

Kalp krizi sonucu yada başka nedenlere bağlı olarak kalbin durması durumunda elektro şok uygulanması şeklinde bilinen durum hatalıdır. Elektro şok uygulaması kalbin elektriksel aktivitesini düzene sokmak için verilen akımdır. Kalbin durması sonucunda oluşan akımın şekli düz çizgidir. Yani herhangi bir akım yoktur. Bu da kalpteki bulunun sinoatriyal düğüm, atriyoventriküler düğüm ve his demetlerinden herhangi bir elektriksel akım çıkmadığını gösterir. Elektriksel aktivitenin olmadığı durumlarda elektrik akımı vermek anlamsızdır. Kalp manuel yollarla çalıştırılmaya çalışılmalıdır. Duran ve arrest denilen düz çizgi haline dönen kalbe yapılacak elektro şok uygulaması, suni solunum ve kalp masajıyla dönme ihtimali bulunan hastanın, geri dönme ihtimalini azalmaktadır.

Kalp krizi

Erken yapılan suni solunum ve kalp masajı işlemi %80-90 oranında olumlu sonuç vermektedir. Tabi ki bu durum hastanın yaşı, durumu ve diğer hastalık faktörlerine göre değişiklik göstermektedir. Hastaya yapılan suni solunum ve kalp masajının oranı 30- 2 olarak Dünya Sağlık Örgütü WHO (World Healt Organization) tarafından belirlenmiştir. Tek kurtarıcı ile yapılan suni solunum ve kalp masajı işlemlerinde bu oran geçerlidir. Birden fazla kalp masajı ve suni solunum yapacak kurtarıcı bulunması durumunda bu oran 15-2 olarak değişmektedir. Çocuk ve bebeklerde bu oran farklılık göstermektedir.

Kalp krizi

Kalp krizi geçiren hastalarda her ne kadar kalp masajı ve suni solunum uygulansa da, kalp krizi, direk kalbi etkileyen ve geçici/ kalıcı harabiyete sebep olan bir durumdur. Bu sebeple kalp krizi durumunda suni solunum ve kalp masajı uygulamasında geri dönüş oranı oldukça düşüktür. Hastanın fibrilasyona düştüğü ve kalbin elektriksel aktivitesinin olduğu durumlarda mğdahale edilmesi hastanın geri dönüşünü kolaylaştırmaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu