Sağlık

Şeker Hastalığı Nedir

Şeker hastalığı

Şeker hastalığı nedir? Bu sorunun bilimsel tanımını herkesin anlayacağı şekilde izah etmek gerekirse kısaca şunlara söyleye biliriz. İnsan vücudunda midenin arkasında pankreas adı verilen bir doku var. Bu bez doku, kan şekerini düzenleyen hormonlar salgılar. Salgılanan bu hormonlardan biri insülindir. İnsülinin etkisiz kalması ya da salgılanamaması sonucu, hücrelerin beslenmesini ve enerjisinin karşılamak gibi çok önemli bir görevi olan glikoz (şeker) hücrelere ulaşamaz. Hücrelere ihtiyaç duyulan yerlere ulaşmayan bu şeker (glikoz) kanda birikir. Bunun sonucunda da kanda bulunması gereken ölçüden daha fazla şeker (glikoz) bulunur. Bu fazla glikoz bütün hücrelere zarar vermeye başlar. Çünkü vücutta fazla bulunan şeker zehir gibidir. Şeker hastalığı, çevresel faktörler ve kalıtsal (aileden gelen) faktörler olmak üzere iki temel nedene dayanmaktadır.

 

Şeker Hastalığının Belirtileri

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Belirtileri çok sayıda olmakla birlikte en önemli ve belirgin belirtiler şunlardır:

  • Çok fazla su içme ihtiyacı duyma ve çok fazla su içme,
  • Gereğinden fazla iştahlı olmak ve bunun sonucunda çok yemek yeme,
  • İdrarın çok sık aralıklarla gelmesi ve geceleri bunun için sık sık uyanma,
  • Ciltte kurumanın meydana gelmesi,
  • Yorgunluk ve halsizlikte görülen süreklilik, çok çabuk yorulma,
  • Vücutta görülen çeşitli yaraların geç iyileşmesi,
  • Zaman zaman bulanık görmek.

Çok ciddi rahatsızlıklara sebebiyet veren ve hatta hayati derecede önemli riskler taşıyan şeker hastalığının önemli oranda alınan besinlerden ve beslenme şeklinden kaynaklandığını söyleyebiliriz.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu