Sağlık

Depresyon Nedir? Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Depresyon Nedir? Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzün yaygın sorunları arasında yer alan depresyon nedir? Depresyon, bireyin duygu durumunda meydana gelen bir tür rahatsızlıktır. Çok sayıda insanın yaşamları süresince zaman zaman yaşadığı bir problemdir.  Depresyon, psikoloji biliminse bir hastalık olarak da tanımlanmaktadır; dolayısıyla özellikle ağır vakalarda kesinlikle tedavi gerektirmektedir.
Depresyon belirtileri nelerdir?
Uzun süreli olan ve genel olarak iki haftadan daha fazla süren bir karamsarlık hali, sıkıntılı ve üzgün bir ruh durumu, sürekli uyuma isteği ya da uykusuzluk, kronik yorgunluk, sinirlilik, gün içinde oluşan duygusal çalkantılar karakteristik depresyon belirtileridir.
Depresyon sebepleri nelerdir? Depresyon neden olur?
Depresyon çağın vebası olarak tanımlanan bir hastalıktır. Dolayısıyla depresyon sebepleri nelerdir, sorusu çok  sayıda insan tarafından merak edilmektedir. Depresyon sebepleri, biyolojik ya da psikolojik kökenli olabilmektedir.
Depresyonun biyolojik kökenleri
Biyolojik depresyon sebepleri arasında kalıtım, ilk akla gelenlerdendir. Tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan çalışmalar, depresyonun kalıtsal bir özelliği olduğunu bulgular niteliktedir. Bununla beraber depresyonun kalıtımla ilişkisi tam olarak anlaşılmış bir konu değildir. Genel kabul; kalıtsal faktörlerin çevresel faktörlerle birleştiğinde depresyon riskini tetiklediği yönündedir.
Kalıtım dışında hormonal bazı değişiklikler, beyindeki kimyasal değişmeler, beyinin elektriksel etkinlikleri, depresyon sebebi olabilmektedir.
Depresyonun psikolojik faktörleri
Depresyon sebepleri arasında psikolojik faktörler, daha çok üzerinde durulan bir konudur. Çünkü biyolojik özellikler ne olursa olsun depresyonu asıl tetikleyen psikolojik faktörlerdir. Depresyona sebep olan psikolojik faktör, kaza gibi tranvatik bir durum olabileceği gibi, sevilenin ölmesi, ayrılık, boşanma gibi bireyi yas koşullarına iten nedenler de olabilmektedir. Bunun yanında işsizlik ya da işten atılma, çıkartılma, yoksulluk, ağır hastalıklar, uzuv kayıpları, borca girme gibi nedenler de depresyona kaynaklık etmektedir.
Ayrıca  çevresel etmenler, düşük sosyo ekonomik yaşam koşulları da kişinin kendisiyle uyumunu bozarak, başlı başına bir depresyon sebebi olabilmektedir.
Bunların yanında kimi depresyon nedenlerinin temelleri, çocukluk zamanlarında atılmaktadır. Çocukluk travmaları, çocuklukta sevgisiz büyütülme, çocuk yaşta ebeveyn kaybı, ileri yaşlarda yaşanacak depresyon için risk faktörü oluşturmaktadır.
Bireylerin yaşam koşullarında meydana gelen ani değişiklikler depresyona sebep olduğu gibi, toplumumuzda çoğunlukla görüldüğü gibi 30’ lu yaşlarda kadının, 40’ lı yaşlarda erkeğin evlenememiş  olması, depresyon riskini arttırmaktadır.
Depresyon nasıl tedavi edilir?
Depresyon tedavisi, ilaç tedavisi ya da psikoterapi yoluyla hastanın durumuna, depresyon kaynağına bağlı  olarak yapılmaktadır. İlaç tedavisinin psikoterapi seansları ile desteklendiği tedaviler, iyileşmeyi kolaylaştırmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu