Sağlık

Hiperaktif Çocuk

Hiperaktif Çocuk

 

Hiperaktif çocuk; doktor tarafından,istem dışı aşırı hareketlilik ve dürtüsel davranışlarda bulunma, dikkat eksikliği ve dikkatini toplayamama olarak tanımlanmaktadır. Bu rahatsızlığı gösteren çocuklar, yerlerinde durmazlar, uzun süre aynı yerde duramaz ve oturamazlar. Dürtüsel olarak durmadan bağırmak ister, bağırarak yüksek sesle konuşma gereği duyarlar. Konuşan herkesin sözünü kesip alakasız ve anlamsız şeyler anlatma istediği duyarlar, soru sorulduğunda dinlemez, cevap verilmesi istendiğinde cevabı yarım bırakır veya hiç vermezler.

Hastalığın oluşma sebepleri olarak çevresel etkilerin çocuk üzerinde oluşturduğu stres faktörleri ile birlikte nörolojik rahatsızlıklardan veya eksikliklerden kaynaklı olduğu bilinmektedir. Çocukların % 3 ile % 5 i arasında görülen hiperaktiflik genel olarak erkek çocuklarda görülse de çok nadir olarak kız çocuklarında da görülmektedir.

Hiperaktiflik belirtileri

Aşırı hareketli davranan her çocuk hiperaktif rahatsızlığa sahip demek değildir. Eğer çocuğunuz durmadan zıplıyor, aşırı hareket edip evdeki kitaplığa tırmanırken sizi gözlüyorsa, yaptığı yaramazlığa vereceğiniz tepkileri gözlemliyorsa bu çocuk için hiperaktif diyemeyiz. Bunun sebebi olarak hiperaktif çocuklar yaptıkları her türlü yaramazlığın sonunu düşünmeden, anne ve babalarının vereceği tepkiyi umursamadan , çekinmeden ve korkmadan yaparlar. Bu sebeplerden dolayı bu çocuklar için hiperkatif çocuk tanımı ve teşhisi konulamaz.

Hiperaktif çocuklar,dürtüsel olarak hareket ettiklerinden aşırı hareketliliği engelleyemez, dikkatini ve ilgisini bir şeye 5 dakikadan fazla dikkatini ve ilgisini veremez, dürtülerinin kendisini yönlendirmesini önleyemezler.

Hiperaktiflik tedavisi

Hiperaktiflikten veya aşırı dikkat bozukluğundan şüphelendiğiniz çocuğunuzu hemen bir uzaman veya doktora götürmelisiniz. Hiperaktivite uzmanları; aile bireyleri ile, öğretmenleri ile görüşmeler yapıp çocuğu belirli periyotlarda gözlemleyecek ve hiperaktif olup olmadığını belirleyecektir. Bu şekilde kesin bir tanı ve hastalık derecesi konulabilir. Tanı konulduktan sonra en önemli görev aile bireylerine ve öğretmenine düşmektedir. Aile bireylerinin ve öğretmenlerinin göstereceği ilgi ve alaka çocuğun tedavisinin hızlı bir şekilde olması için çok önemlidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu