Teknoloji

Analog ile Dijital Devre Arasındaki Fark Nedir?

Analog ile Dijital Devre Arasındaki Fark Nedir? Elektronik cihazlar birbirleriyle gerçek dünya ile bilgi alışverişi yaparak etkileşime girer. Bilgi aktarımları, analog ile dijital form üzerinde sinyalleri kullanarak yapılmaktadır.

Analog ile Dijital Devre Arasındaki Fark Nedir? Herhangi bir analog sinyali işlemekte olan bir analog çıkış sağlamakta ise buna analog devre denir. Diğer adı dijital sinyal olarak bilinen ayrık genliğe sahip sinyalleri işlemekte olan elektronik devreler dijital devre olarak isim verilir.

Analog ile Dijital Devre Arasındaki Fark

Elektronik cihazlar, birbirleriyle gerçek dünya ile bilgi aktarımı yapılarak etkileşime girmiş olur. Bilgim aktarımları, dijital ve analog formlarda sinyaller vererek kullanılır. Sinyal, bir bilgiyi iletmek amacıyla zaman içerisinde değişim yapan bir niceliktir. Elektrik devreleri ile sinyallerde zamana bağlı değişim miktarları akım veya gerilim olur. Bilgi, grafiklerin genliği frekansı ile görev döngüsünde saklanmaktadır. Verilen bu sinyaller, verileri de devre içerisinde veya devrelerin aralarında aktarma için kullanılır. Sinyaller dijital sinyal ve analog sinyal olarak ikiye ayrılır.

Analog sinyal, devamlı olarak, devamlı genlik veya gerilim sinyali olmaktadır. Analog sinyaller genel olarak sinüs dalgalanma olarak ayrıştırılır. Meydana gelen sinyal, pozitif genlikten negatif olan genliğe gider. Analog sinyal, dalga formunda bozulma yaratarak bilgi kaybına olanak sağlayan gürültülere karşı çok hassas olmaktadırlar.

Dijital sinyal, genliği devamlı olmayan fakat ayrı olacak şekilde sabit değerleri ifade eden bir sinyal çeşidi olarak bilinir. Çok yaygın olarak bilinen dijital sinyal çeşidi, düşük voltaj yani sıfır, yüksek voltaj 1 olurken ikili formdur. Dijital sinyallerde genel olarak iki genlik değerinin olmasından dolayı gürültülere karşı bağışık olmaktadır.

Analog Devre

Herhangi bir analog sinyali veren bir analog çıkışı sağlamış olan elektronik devrelere analog devre adı verilir. Analog devreler, indüktör, direnç ve kapasitör olarak üç analog devrelerinden oluşur. Gerçek olan dünya sinyalleri analog sinyaller olmaktadır. Bir dönüştürücünün olmasına gerek duyulmaz.

Dijital Devre

Dijital sinyal olarak da isimlendirilen ayrık bir genliğe sahip sinyalleri işleyip elektronik devrelere dijital devre adı verilir. Dijital devrenin temel taşı dijital mantık kapılarından meydana gelir. Dijital devreler yalnızca dijital sinyaller üzerinde çalışma yapmasından dolayı, gerçek dünyanın sinyallerini işlemek amacıyla ADC kullanılır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu