Ekonomi

Kâr Payı ve Faiz Nedir, Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Kâr Payı ve Faiz Nedir, Aralarındaki Farklar Nelerdir? Burada kâr payı ve faiz nedir? Açıklamasını yapacağız. Kâr payları katılım Bankaları tarafından verilmektedir. Kâr payı ve faiz arasında oluşan farkı inceleyelim.

Kâr Payı ve Faiz Nedir, Aralarındaki Farklar Nelerdir? Sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bizde bu yazımızda merak edilen konuyu sizler için ele aldık. İşte detaylar..

Kâr Payı Nedir

Kâr payları vade sonunda belli olmaktadır. Katılım bankalarının herhangi birinde hesabı olan müşteriye ödenecek olan kâr payı, bir havuzda toplanan fonlar kullandırılır ve kullandırılan bu fonlardan elde edilen kârdan ödeme yapılır. Müşterilere ödenmiş olan kâr payları ile fon kullanmış olan müşteriden alınmış olan kâr arasında hiçbir fark yoktur. Finansman yoluyla elde edilen kâr payı ile tasarruf sahiplerine ödenmiş veya ödenecek kâr payı arasında benzerlik bulunur. Aradaki fark sabit olmaktadır. İkisi arasındaki fark açılıp kapanma gibi bir sorun olmaz.

Katılım bankalarındaki müşterilere ödenecek olan kâr payları, bankaların kullandırmış oldukları fonların kârlarına bağlı olur. Yani banka müşterisi banka çok kâr elde ederse çok kâr payı alır. Az kâr elde ederse az kâr alır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise banka zarar ederse müşteri de bu zarara katlanacaktır. Genel olarak kâr payı nakdi kredi karşılığı değil mal veya hizmet alımlarında meydana gelir. Kâr payları en az aylık olarak hesaplanır. Kâr payları hesaplanırken bazı kriterler uygulanır. Bu kriterler şunlardır:

  • Para birimi
  • Vade sayısı
  • Katılım hesabı
  • Tip
  • Brüt
  • Net

Bu kriterler ile katılım bankaları kendilerinin belirlemiş oldukları hesaplamaları yaparak kâr payları ortaya çıkar.

Faiz Nedir

Faiz bankalar tarafından bankaya yatırılan paranın yani açılan hesabın vade başında belirlenir. Banka müşterisine ödenecek faizi bankanın birçok kaynaklardan elde ettiği gelir ile ödeme yapar. Bunların başında en çok işlem yapılan kredi işlemleri olmaktadır. Fakat mevduat faizi ile kredilerden elde edilen faiz arasında fark bulunmaktadır. Mevduat faizi ile kredi faizi arasındaki fark açılıp kapanabilir. Banka müşterisine ödeyeceği faizi bankanın karına göre değildir. Banka zarar veya kâr elde etmiş olsa da müşteriye ödenecek faiz vade başında belirlenen oran kadar olur. Bankacılık işlemlerinde borç ilişkisinin yaşandığı ve bu yaşanan ilişkiden doğan fazlalık olarak faiz adı altında ödeme yapılır.

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu