Gebelik

Dış Gebeliğin Nedenleri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Dış Gebeliğin Nedenleri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? Genel olarak dış gebelik bütün kadınlarda görülen bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Bizde bu yazımızda dış gebeliğin nedenlerini ve belirtileri ele aldık.

Dış Gebeliğin Nedenleri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? Sağlıklı ve aktif bir cinsel yaşamı olan kadınlar, dış gebelik riski altında olmaktadır. Fakat ektopik gebeliğin oluşmasına neden olan olan bazı durumlar bulunmaktadır. Dış gebeliğin nedenleri nelerdir sorusuna yanıt olarak şunlardır:

  • Daha önce geçirilmiş olan abdominal ve pelvik ameliyatı
  • Gebelik yaşının 35 ve yukarı olması
  • Birden fazla kürtaj olmak
  • Yumurtalık ve tüpler gibi üst üreme organlarına dair enfeksiyonlar geçirmek
  • Daha önceleri dış gebelik geçirmiş olmak
  • Doğum kontrol yöntemi olarak tüp ligasyonu ile rahim içi araç uygulamasını yaptırmasına rağmen hamile kalmak
  • Doğurganlığı artırmak için tedaviler ve ilaçlar almak
  • Doğum nedeniyle veya sonradan oluşan üreme organlarındaki bozukluklar
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Sigara ve alkol kullanımı

Bu belirtilen belirtiler hamilelik dönemlerinde görülmesi durumunda acil olarak bir hekime görülmek gerekir. Bu durumu yaşayan kadınlar dış gebelik oluşması olabilir diyerek devamlı bir kontrolün olunması gerekir.

Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konur

Dış gebeliğin belirtilerinden her hangi birini yaşamakta olan kadınlar derhal bir hekime danışmaları gerekir. Hamilelerde hassasiyet, ele gelen bir kitle ve karın ağrısı gibi durumlarda bir kadın doğum uzmanına görünmek gerekir. Dış gebeliklerin bazıları bu aşamalarda belirlenir. Fakat dış gebelikte esas tanı ultrasonografik inceleme sonucunda koyulmaktadır. Transvajinal ultrason olarak adlandırılan vajinanın iç kısmına yerleştirilen aletin yardımıyla yapılan ultrasoografiye ile üreme organlarının çoğu görülmektedir. Transvajinal ultrason ile yapılan incelemede rahim içerisine yerleşmiş olan bir gebelik kesesinin olup olmadığı tespiti yapılır. Diğer yandan hekim tarafından Beta-HCG ile progesteron hormonunun kanda bulunan seviyelerinin belirlenmesi testi yapılır. Hamilelik esnasında değişim yaşayan bu hormonlar ile dış gebelik tanısının konmasına uygulanmaktadır. Bazı durumlara göre hekim tarafından gerekli görülürse yırtılmış olan fallop tüplerinden kaynaklanan kan sızıntısının olup olmadığına kübosentez adı verilen iğneyle yapılan incelemede yapılmaktadır.

Bu işlemlerin ardından dış gebelik tanısı konulan kadında dış gebeliğin hemen sonlandırılması gerekir. Aksi durumda fallop tüpleri patlama yaparak çok ağır bir iç kanama meydana gelir. Hayati riske girme olasılığı da yüksek olur.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu